Recensies

by: Febo Waanders, augustus 2014

“Hun eerste cd is echt heel goed..Ik kende de band al van vroeger toen ze voornamelijk top 100 nummers speelden in het plaatselijke circuit, en vond ze toen live al heel goed. Des te groter was mijn verrassing toen ze met een rock/blues album op de proppen kwamen. Contact opgenomen met de bassist en de cd persoonlijk bij hem thuis opgehaald. Eenmaal thuis de plaat direct opgezet en wat het eerst opviel is de fantastische geluidskwaliteit! Dit is niet in de laatste plaats te danken aan de goede mix van Robin Freeman. Ook is het bijzonder dat alle nummers door de band zelf zijn geschreven en gearrangeerd, op 1 na, het “Lady Sings The Blues” van Billy Holliday, wat door de band in een nieuw jasje is gestoken. Mooie baslijnen en prachtige gitaarpartijen, strak drumwerk en zangeres Jenny zingt op de top van haar kunnen. Conclusie: Ik heb weer een heerlijke blues cd van Nederlandse makelij in mijn verzameling om trots op te zijn. Een echte aanrader!”

By Eric Campfens, juli 23, 2014 CD Recensie “Spill The Blues”

Als je denkt dat de ‘Blues’ langzaam aan het inslapen is staan er altijd wel weer bands op, die het nieuw leven inblazen. Ook nu zitten we weer in zo’n periode met enthousiaste jonge bands. En de uit het oosten van ons land afkomstige N.U.T.S. is daar een mooi voorbeeld van. De eerste keer dat ik ze hoorde was op de verzamel-cd “The Very Best of Dutch Blues” en nu ligt hun debuut-cd “Spill The Blues” in de winkels. Eerst wat meer over de band. Deze bestaat uit het gitaartandem Matthijs Oldenhuis en Ton Kerkhof, zangeres Jenny Visser, bassist Evert Oldenhuis (vader van Matthijs) en drummer Henk Tomassen.

Van de elf songs zijn er tien van eigen hand. De band is uitstekend op elkaar ingespeeld. Bas en drums vormen het stevige fundament, waarop de gitaren en zang verder kunnen bouwen. Jenny heeft een zeer prettige en flexibele stem. Je kunt verstaan wat ze zingt en door de buigingen in de harmonieën weet ze een aangename spanning in de songs te brengen. De beide gitaristen zijn van grote klasse, vullen elkaar waar nodig aan en weten elkaar ook naar grote hoogten te stuwen. Songs die op mij grote indruk maken zijn Billy Holiday’s “Lady Sings The Blues”, dat hier een prachtige gevoelige uitvoering krijgt, en het jazzy “A Song For You”.

Een geweldige debuut-cd; daar kan ik kort over zijn. N.U.T.S. positioneert zich in één klap aan de top van de Nederlandse bluesscene. (8,5/10)(Marista Records)


Tekst: Ton Kok

Het eerste nummer dat ik van de Overijsselse groep N.U.T.S. hoorde was het schitterende “Beautiful Blue”, uitgebracht als single en ook verschenen op de verzamel cd The Very Best Of Dutch Blues. Via hun website heb ik later nog wat prima demo’s zitten beluisteren.

Inmiddels is de debuut cd klaar en a.s. donderdag (29 mei 2014) wordt deze gepresenteerd aan het publiek op het Bourbon, Blues en Barbecue Festival in Partycentrum De Zandstuve in Den Ham (OV). Dus liefhebbers van deze drie B’s, die nog geen plannen hebben voor Hemelvaartsdag …

Even terug naar de cd, die de titel heeft Spill The Blues meegekregen en wordt uitgebracht door Marista Records. De band bestaat uit zangeres Jenny Visser, bassist Evert Oldenhuis, drummer Henk Tomassen en de verrassend sterke gitaristentandem Matthijs Oldenhuis (zoon van bassist Evert) en Ton Kerkhof. Meerdere keren laten deze heren fraaie twin-gitaarpartijen horen.

Het merendeel van de nummers is van eigen hand en van hoog niveau. Hoewel de grenzen van het genre ‘blues’ wel opgezocht worden en de muziek in de categorie blues/rock geplaatst kan worden ontbreekt de bluesfeel in geen enkel nummer.

Het gaat van start met het fraaie “Hometown”. De beide gitaren klinken helder en vullen elkaar uitstekend aan. Een steady drumgeluid en pompende bas. Het geheel wordt afgemaakt door het aangename stemgeluid van Jenny Visser. Een heel mooi nummer met een heerlijke break. Het titelnummer “Spill The Blues” heeft een latin sfeertje en het tweestemmig gitaarwerk maakt dit nummer compleet.

Moedig is het altijd om je als zangeres aan een Billy Holiday nummer te wagen, maar de vertolking van diens “Lady Sings The Blues” in een typisch N.U.T.S.-jasje krijgt gewoon een dikke voldoende. Het nummer “Mother” is ook al zo’n fraai nummer met persoonlijke tekst en zit voor wat het instrumentale gedeelte compositorisch gewoon perfect in elkaar.

Ondanks het feit dat de naam N.U.T.S. nauwelijks nog landelijke bekendheid heeft is deze groep het niveau van kroegband als ver voorbij. Dit is een professioneel klinkende schijf, die ik zo één twee drie niet direct met iets anders in Nederlands zou kunnen vergelijken.


BluesaanZee    4 november 2013 Monster

Wat ons betreft ligt de wereld in het Westen van dit land aan jullie voeten! Indrukwekkend optreden op het festival in Monster met een dijk van een zangeres en twee geweldige gitaristen zonder de overige bandleden tekort te doen;-) Het klopt en het is anders dan anders.


‘Still got the bluesfestival’ in Stadskanaal 27 oktober 2012

De Firma NUTS zoals ze graag genoemd worden namen het geluid over op het kleine podium. Achteraf een foute beslissing.

NUTS is te groot geworden voor het kleine podium. Met het aantrekken van 2 gitaristen zijn deze aanzienlijk gegroeid en dit stralen ze ook uit. Opvallend is ook dat onze vriendelijke zangeres uut Almelo het publiek weet te boeien tot de laatste noot. Na het nummer Beautiful Blue klonk er een oorverdovend applaus. Een geweldige guitarsolo kwam uit het niets tussen beide heren, wat niet ingestudeerd was van te voren. Achteraf kwam Ruud nog even bij me, Herman je had gelijk NUTS hoort op het grote podium.

Herman de Jong van Blues & More


Superoptreden in Stadskanaal, absolute top van de avond.

Tonio. Musictoco RTVZOO, Bluesradio en livebands


Voor het eerst geconfronteerd met NUTS, maar hopelijk niet voor het laatst. Het was energiek en bijzonder aanstekelijke muziek. Covers die werden gespeeld met een bijzonder eigen karakter. De band is naast een Janis Joplin achtige zangeres, vooral één geheel. Een puike ritmesectie die doet wat het moet doen en 2 bevlogen gitaristen zetten de kroon op het geheel. Graag een eigen album met deze Bluesrock.

Jan en Kathy


Springblues festival Estrado 9 april 2012

Na Sonny Hunt en de DWB was het wederom verkassen naar de kleine zaal waar  deband NUTS een optreden zou verzorgen. PeaNUTS voor deze band, zo zou blijken, want met gemak speelde de band dertien nummers van de setlist.

NUTS zoekt het in de ‘rockende’ blues, afgewisseld met ballads. Men speelde hoofdzakelijk covers van o.a. Ana Popovic (Love me again, The hustle is on), Joe Bonamassa (Another kind of love, I don’t believe, So many roads en Bridge to better days) en Etta James (Lie no better, Don’t touch me), maar kwam ook met een eigen nummer wat zeker smaakte naar meer: een prachtige uitvoering van ‘Beautiful Blue’. Bandleidster en zangeres is absoluut het luisteren waard en heeft een stemgeluid wat zich ergens houdt tussen blues en jazz en kan zowel ingetogen als met grote uithalen zingen. Verder kan zij bogen op een band van professionals die ook deze namiddag hebben laten zien heel wat in hun mars te hebben. Zeker ook het boeken waard!

Fons Kersbulck


Onder Ons, Dalfsen 5 februari 2011

Wie op dat moment ‘Onder Ons’ binnenloopt kan het niet missen: hier speelt vanavond een band, hoewel de muzikanten nog niet aanwezig zijn. Het podium staat vol met instrumenten en apparatuur. Uit aangeboren nieuwsgierigheid, loop ik daar uiteraard meteen naar toe.

Wat direkt opvalt is een grote, fantastisch mooie basinstallatie. Hier moet wel een enorm geluid inzitten. Wat verder ook opvalt is dat het drumstel een dubbele basklopper heeft. Zal hier soms een heavy metal band gaan optreden???

Niets is minder waar; vanavond is hier de band NUTS.

Dat is Blues met een grote B en met hier en daar een snufje rock. Langzaam aan komen er steeds meer mensen binnen, hoewel het helaas niet helemaal vol wordt. Nog gauw ff naar de speciale rookruimte voor een saffie. Eenmaal daar aangekomen zijn de muzikanten al het podium opgeklommen en wordt een superstrakke baslijn ingezet.

Evert, de bassist is dan ook (zeer terecht) supertrots op zijn nieuwe installatie. Gauw uit die sigaret en kijken, want dit smaakt naar meer.

Als dan zangeres Jenny begint te zingen is de zaal al gauw in extase. Dan weer voluit, dan weer ingetogen, maar bovenal onvermoeibaar en heel solide, werkt ze samen met de overige leden van Nuts een hele lijst aan bekende en minder nummers af. Dat de bandleden al jaren samenwerken en goed op elkaar ingespeelt zijn, is ook te merken als Jenny en gitarist Frits samen een nummer beginnen te zingen: zij houdt niet meer van hem, hij nog wel van haar, hij wil haar niet missen, maar zij is er mee klaar.

Als dat geen blues is…..

Hilarische momenten zijn er ook als de zangeres de zaal ingaat, op een stoel gaat zitten en de gitarist haar middels gitaar(solo) weer het podium op probeert te krijgen. Nog zo’n ander moment is er als de zangeres aangeeft dat we Sonja Bakker en de rest van de dieëten bij het vuilnis kunnen zetten.

Je begrijpt al: de band behoud de hele tijd een goed contact met het publiek en weet de zaal op een goede en dus ook af en toe humorvolle manier te boeien. Ik heb al heel wat concerten bezocht, maar nog nooit een bluesband gezien, waarvan de gitarist de zaal inloopt tijdens een solo, zijn gitaar op tafel legt, gewoon doorspeelt en de omstanders uitnodigd om een stukje solo te komen spelen op zijn gitaar, onder het genot van de superstrakke drum- en bas- ritme tandem.

Dat niemand hier gebruik van (durfde) te maken, geeft al aan dat zijn solo kwaliteiten op een hoog nivo liggen.  Deze band weet duidelijk te overtuigen. Een super geluid (met dank aan geluidsman Herman), zorgvuldig uitgekozen repertoire, een zangeres met een dijk van een stem, de vele kleine maar zeer interesante accentjes (ook met de dubbele basklopper) die drummer Henk legt en de vele hilarische momenten, maakt dat ik nog wel eens GO NUTS wil.

Nuts, ‘Onder Ons’ en haar publiek kunnen terugkijken op een hele geslaagde bluesavond.

Henri Grootenhuis


Dennenblues Festival 26 juni 2010

Hoi Nuts,

Nog bedankt voor jullie optreden zaterdag 26 juni op het Dennenblues Festival te Losser. Zowel het publiek als de organisatie vond het geweldig. Ik kan andere podia aanbevelen jullie te boeken.

Organisator Dennenblues Festival,  Bert Niessink.